mandag 31. oktober 2011

Mandag

Dette bildet er fra en typisk vaskekjeller
Mandag var da jeg var barn den store klesvaskedagen hos oss. I det huset vi bodde var det to oppganger og seks familier i hver oppgang.

To familier delte loftet, der hvor klesvasken foregikk, hver uke.


Mor hadde sin vaskedag mandag hver 3 uke. Du kan sikkert tenke deg hvor mye klær og annet, som da skulle vaskes.

Klesvasken ble lagt i vann om søndagen. Den skulle ligge i bløt over natten. Tidlig neste morgen var mor oppe for å tenne gassen under vaskekaret slik at vannet fikk rett temperatur.

Skurebrett, sinkbalje og Sunlightsepe.
Klesvasken ble så ved hjelp av en stor stokk, løftet over i vaskekaret. Stokken ble også brukt til å stampe klærne slik at de hele tiden lå under vann. Etter en gitt tid i det varme vannet - noe skulle kokes og noe bare vaskes i varmt vann,  startet mor med vaskebrettet. Alle klærne ble behørig skrubbet mot brettet og alle flekker forsvant forhåpentligvis.

Etter skrubbingen var det skylling. Tre gangers skylling i iskaldt vann var minimum. Her ble også stokken brukt for å løfte den våte vasken fra kar til kar. Så startet prosessen med å få mest mulig vann ut av tøyet.

Klærne ble så hengt på snorer over hele loftet - her hang de til de var nesten tørre. Aviser ble lagt ut under vasken slik at ikke gulvet skulle bli vått. Det var nå langt på kveld og mor var ganske så utslitt etter en lang dag. Husker at hendene hennes var helt skrukkete og hvite når kvelden kom.

Så var det bare resten igjen: duker, sengetøy ol skulle rulles, noe skulle stives og resten skulle strykes.

Dagens klesvask er en dans på roser i forhold - vaskemaskinen tar seg av vasking og skylling og tørketrommelen tar seg av resten.

Ha en flott mandag.

Ingen kommentarer: